Wandelen

Kerkepadwandeling Zoutkamp-Vierhuizen

Voor wie het noordwestelijk kustgebied goed wil leren kennen, is de kerkepadwandeling Zoutkamp-Vierhuizen een aanrader. De wandeling (of fietstocht) start bij de toren van de kerk in Zoutkamp en eindigt na ongeveer 8 kilometer voor de toegang van het kerkhof van Vierhuizen. Onderweg ziet u allerlei wetenswaardigheden en wordt u recht van overpad gegund. Het pad loopt namelijk door de weilanden en akkers en zowel langs als over een boerenerf. U mag een deel van de route dus over particuliere grond afleggen.

Om de sfeer te proeven verdient het aanbeveling de wandeling te maken bij schemering, gezien de vele bijzondere, spookachtige overleveringen die met deze route te maken hebben.

Een beschrijving van de wandeling/fietstocht vindt u in het boekje Kerkepadwandeling Zoutkamp-Vierhuizen, dat daarnaast nog een schat aan informatie biedt over de dorpen Zoutkamp en Vierhuizen.
Het boekje is verkrijgbaar bij het Museumhuis Groningen en Visserijmuseum Zoutkamp en kost € 5,00, exclusief verzendkosten.

Tussen Zoutkamp en Vierhuizen loopt een oud kerkepad, gedeeltelijk over particuliere erven. Dit recht van overpad is al eeuwenoud. Als kerkepad bleef de route in gebruik tot 1836, het jaar waarop Zoutkamp zijn eigen godshuis kreeg. Als loop- en later ook fietsroute is het pad daarna in gebruik gebleven. Een fraai boekje geeft niet alleen de beschrijving van de route, maar vertelt ook van de vroegere bewoners en reizigers, die soms nu nog rondspoken. Wandelaars kunnen in de kerk van Vierhuizen uitrusten en kijken naar de digitale presentatie van de geschiedenis van het dorp, dat vroeger aan zee lag.