Cultuur snuiven

Visserijmuseum Zoutkamp

Het Visserijmuseum ligt midden in het dorp Zoutkamp aan de oude gerenoveerde haven. Het museum is gevestigd in een voormalige betonningsloods. Het gebouw stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw en is sinds 1989 een beschermd monument. Een hefkraan op de kade en de rails waarover de tonnen op lorries naar de kade werden gereden, zijn nog intact en maken deel uit van de collectie.

De drooglegging van de Lauwerszee betekende het einde voor de vissershaven Zoutkamp.
De schepen legden voortaan aan bij Lauwersoog en de bedrijvigheid, zo kenmerkend voor een vissershaven, verdween. De herinnering aan deze tijd wordt levend gehouden in het Visserijmuseum.
Onderdeel van dit museum is onder andere een geheel ingericht vissershuisje. Daarnaast zijn er veel foto’s en andere herinneringen aan de tijd dat Zoutkamp een echte vissershaven was!

Aan de hand van historische foto’s wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de vissersvloot van Zoutkamp. Het dorp heeft nooit een eigen type vissersschip gehad. De sloepen (houten scheepjes) die men voor dat doel kocht, waren vaak afkomstig van grote passagiersschepen waar ze dienst deden als reddingsboot. Ze waren zeewaardig genoeg om in het uitgebreide prielen- en krekengebied te varen. De garnalensloepen werden tussen 1920 en eind jaren 40 gebruikt. Daarna werden ze vervangen door beurtscheepjes die overbodig waren geworden door de opkomst van de vrachtwagen. Tegenwoordig vissen Zoutkamper vissers voornamelijk met Noordzeekotters.
Achter het museum staat een geheel ingericht vissershuisje uit de vorige eeuw. De jaarlijkse expositie heeft een relatie met Zoutkamp, de zee en de visserij. Snuif de geur van vis, teer, hout en diesel op, en vergeet even de huidige jachtige maatschappij.

Expositie 2012
‘Van Beurtvaart tot Visserij', over de beurtvaartschepen die zijn omgebouwd voor de visserij.

Activiteiten
In het pinksterweekend zijn er rondvaarten, demonstraties garnalenpellen en een visveiling. Gedurende het hele seizoen op afspraak poppentheater in het museum ’t Stinkt op Soltcamp’ door Eya Popeya StiPP.


Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel op!


Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp
telefoon (0595) 40 19 57
www.visserijmuseum.com

openingstijden
1 april tot 1 november ma t/m vr 10.00-17.00 uur,
za 10.00-16.00 uur, zo 13.00-17.00 uur;
juli en augustus ma t/m zo 10.00-17.00 uur

toegang
€ 2,50; tot 12 jaar en 65+ € 1,50; op afspraak gratis rondleiding voor groepen